Geen "pausbonus" voor Vaticaan-personeel

De 4.000 werknemers van het Vaticaan zullen de gebruikelijke bonus die bij de verkiezing van een nieuwe paus wordt gegeven niet krijgen. Dat heeft paus Franciscus beslist. Ook de bonus voor de "lege zetel" na het ontslag van Benedictus XVI zullen ze niet ontvangen.
AP2013

De traditie wil dat de werknemers van de kleinste staat ter wereld een bonus ontvangen bij de dood van een paus en na de verkiezing van zijn opvolger.

In april 2005, enkele dagen na de dood van Johannes Paulus II, keurde de Camerlengo goed dat elke werknemer een bonus van duizend euro kreeg. Een tweede geldsom van 500 euro werd enkele weken later uitbetaald naar aanleiding van de verkiezing van Benedictus XVI.

Deze keer heeft de Camerlengo, de Italiaanse kardinaal Tarcisio Bertone, beslist om de bonus niet te geven voor de lege zetel wegens de ongeziene situatie en waarschijnlijk ook uit financiële overwegingen. Paus Franciscus die "een arme kerk wenst voor de armen", heeft zelf beslist om geen bonus te geven bij de verkiezing van een nieuwe paus. Hij zou een deel van het geld schenken aan een goed doel.

Volgens de recentste financiële cijfers van 2011 tekende het Vaticaan een tekort op van 14,9 miljoen euro, terwijl het bestuur van Vaticaanstad spreekt van een overschot van 21,8 miljoen euro.