iPhones Charleroi worden voorlopig niet betaald

De gemeenteontvanger van de stad Charleroi heeft de betaling geblokkeerd van de 100 iPhones die het stadsbestuur besteld heeft. De juiste procedure zou niet gevolgd zijn. Op de bestelling ter waarde van 70.000 euro kwam veel kritiek, in de eerste plaats van oppositiepartij Ecolo.

Het verhaal staat in de Franstalige kranten van de Sudpresse-groep. Het stadsbestuur van Charleroi had de smartphones besteld via de intercommunale Imio. Zo werd vermeden dat er een publieke aanbesteding moest worden uitgeschreven.

Die intercommunale is echter nog niet officieel verbonden aan de stad en daarom heeft de bevoegde instantie van de gemeentelijke overheid de betaling tegengehouden. Volgens Ecolo bewijst de zaak dat de aankoop van de iPhones niet geldig was. Er had een aanbesteding moeten worden gedaan, luidt het.

De gemeentesecretaris van Charleroi daarentegen ziet geen problemen. Hij verwacht dat de procedure zijn normale verloop zal volgen. Of de bestelling alsnog geannuleerd kan worden, is onduidelijk. Er was veel kritiek gekomen op de aankoop, omdat de stad zich dure iPhones aanschaft terwijl er besparingen doorgevoerd worden.