Meer Walen, minder Brusselaars werken in Vlaanderen

Vorig jaar zijn bijna 2.000 Walen en 2.000 Brusselaars aan de slag gegaan in Vlaanderen. Dat is een stijging wat het aantal Waalse werknemers betreft, maar een daling van de Brusselse werknemers in Vlaanderen. Sinds een paar jaar wisselen de Waalse, Vlaamse en Brusselse arbeidsbemiddelingsbureaus vacatures uit.

Door de samenwerking tussen de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding VDAB en zijn Waalse tegenhanger Forem, zijn in 2012 minstens 1.974 Walen in Vlaanderen aan de slag gegaan. Dat blijkt uit het jaarverslag van de VDAB. In 2011 vonden 1.467 Walen een job in Vlaanderen door de samenwerking.

In het kader van de interregionale mobiliteit werken sinds 2008 gemengde teams met consulenten van de VDAB en Forem samen vanuit gezamenlijke kantoren langs de taalgrens. Vlaanderen kampt voor veel beroepen immers met een structureel tekort aan arbeidskrachten, aldus de VDAB.

Sinds 2006 bestaat er bovendien een samenwerkingsverband tussen de VDAB en de Brusselse arbeidsbemiddelingsdienst Actiris, waarbij vacatures worden uitgewisseld. Nochtans is het aantal Brusselaars dat in 2012 aan het werk ging in Vlaanderen gedaald. In 2012 waren er 2.006 Brusselaars in Vlaanderen aan het werk, in 2011 waren dat er nog 3.603.