Ministeries zijn het kind van de Portugese rekening

De Portugese regering gaat verder met de onpopulaire besparingen en heeft bijkomende maatregelen bekendgemaakt om het begrotingstekort binnen de perken te houden. De ministeries zijn het kind van de rekening, zij moeten ettelijke miljoenen inleveren.
Premier Coelho probeert zijn land met de nieuwe besparingen door de woelige begrotingswateren te loodsen.

De centrumrechtse regering van Passos Coelho wil dit jaar nog 800 miljoen euro besparen. Dat is nodig om het begrotingstekort binnen de met de trojka afgesproken grenzen te houden. Als Portugal zich niet aan die afspraken houdt, draaien het Internationaal Monetair Fonds, Europa en de Europese Centrale Bank, genadeloos de geldkraan dicht.

De recente redding van Cyprus toont aan dat de storm in de eurocrisis nog niet is gaan liggen. De trojka dringt er in Lissabon dan ook op aan om zich aan de in 2011 gemaakte afspraken te houden. Diepe en pijnlijke besparingen in de publieke uitgaven en belastingverhogingen om de schulden te verminderen, maken deel uit van die afspraken.

De recente Portugese begrotingsproblemen zijn het rechtstreekse gevolg van een beslissing van het Grondwettelijk Hof dat een deel besparingen ter waarde van 1,3 miljard euro heeft geschrapt.

Regering zwaar onder vuur

Hoewel Portugal bekendstaat als een goede leerling, heeft het al herhaaldelijk buiten de begrotingslijntjes gekleurd. Dat is vooral het gevolg van de krimpende economie. Hoe zwaarder de besparingen en hoe hoger de belastingen, hoe slechter het gaat met de economie, wat op zijn beurt weer de overheidsinkomsten doet dalen.

Daarnaast moet de overheid ook steeds meer werkloosheidsuitkeringen uitkeren door de torenhoge werkloosheid. Momenteel bedraagt die zo'n 17,5 procent. Analisten verwachten dat die zal stijgen tot 18,5 procent volgend jaar.

De regering van Coelho (kleine foto) staat steeds meer onder druk, vanuit de politiek en vanop straat. Steeds meer gewone Portugezen komen de straat op om te protesteren tegen de besparingen. Ook de oppositie en zelfs leden van de meerderheid halen hard uit naar de regering die steeds meer geïsoleerd lijkt te staan.

De socialisten, die geen deel uitmaken van de regering, maar wel mee hebben onderhandeld met de trojka in 2011, willen dat de regering de besparingen afzwakt en nieuwe voorwaarden voor de internationale hulp onderhandelt. Zij willen een plan dat toekomstperspectief biedt en meer focust op groei, investeringen en jobcreatie. De regering laat intussen weten dat ze een dergelijk plan wel zien zitten, maar dat daarvoor eerst de staatsfinanciën op orde gezet moeten worden.