Musharraf gaat lopen na arrestatiebevel rechtbank

In de Pakistaanse hoofdstad Islamabad heeft een rechter de aanhouding bevolen van oud-president Pervez Musharraf, maar die is met de hulp van zijn lijfwachten uit de rechtbank kunnen vluchten. Musharraf kwam in 1999 aan de macht na een coup en nam ontslag in 2008. Hij wordt beschuldigd van hoogverraad.

Op het einde van zijn bewind ontsloeg Musharraf een aantal rechters en riep hij de noodtoestand uit: volgens hemzelf een poging om de stabiliteit in het land te bewaren, volgens tegenstanders een ongrondwettelijke daad en een poging om zich aan de macht vast te klampen. 

Nadat hij uiteindelijk toch was opgestapt, vluchtte Musharraf naar het buitenland. Hij keerde pas onlangs terug om deel te nemen aan de parlementsverkiezingen van volgende maand, maar daar heeft een andere rechtbank een stokje voor gestoken.

Vandaag had Musharraf zich voor de rechter aangeboden om een verlenging van zijn borgtocht te bekomen, maar tot zijn grote verbazing verwierp die zijn vraag en beval hij de aanhouding van de voormalige dictator. Die kan nu nog in beroep gaan bij het Hooggerechtshof.

Tegen Musharraf lopen ook nog andere juridische procedures, onder meer omdat hij als staatshoofd te weinig zou hebben gedaan om de om de moord op Benazir Bhutto te verhinderen.