Nepwerklozen kregen jarenlang onterechte uitkering

Jarenlang hebben 2.000 zogenoemde nepwerklozen via illegale attesten een uitkering kunnen krijgen. Het Arbeidsauditoraat Brussel wil 15 organisatoren van de praktijken voor de rechter brengen.

De nepwerklozen kregen samen onterecht voor zo’n 10 miljoen euro aan uitkeringen. Daarin slaagden ze door onder andere valse ontslagbrieven te gebruiken die ze aankochten bij spookfirma’s. Dat meldt de krant De Morgen. Het nieuws werd bevestigd door het Brusselse Arbeidsauditoraat.

De handel in illegale attesten duurde van 2003 tot 2011. Prijzen voor valse ontslagbrieven liepen uiteen van 150 tot 350 euro. 2.000 fraudeurs zouden op die manier illegaal uitkeringen hebben gekregen. Volgens substituut-auditeur in Brussel Fabrizio Antioco gaat het om een van de grootste sociale fraudezaken van de voorbije 20 jaar. Het Arbeidsauditoraat wil 15 organisatoren van de praktijken voor de rechter brengen.

De 2.000 personen die gebruikmaakten van de valse attesten zullen zelf waarschijnlijk niet aan een strafonderzoek onderworpen worden. “Het is haast onbegonnen werk om al die mensen te laten vervolgen voor de rechtbank”, zei Antioco in De Morgen. De meesten kregen al wel zware administratieve sancties opgelegd. Ze moeten immers de onterecht verkregen uitkering volledig terugbetalen. Als ze momenteel nog steeds werkloos zijn, wordt hun uitkering bovendien nog eens voor 52 weken ingehouden.