Ontwerp voor Koningin Elisabethzaal voorgesteld

In Antwerpen is vandaag het ontwerp voor de nieuwe Koningin Elisabethzaal voorgesteld. Vanaf 2016 zal die huizen in een gloednieuw congres- en concertcentrum, in harmonie met de als monument geklasseerde zalen van de Zoo in hetzelfde complex.

De huidige Koningin Elisabethzaal dateert uit 1960 en beantwoordde niet langer aan de standaarden voor een goede concertzaal. Aanvankelijk was enkel een renovatie gepland, maar uiteindelijk werd besloten de zaal volledig af te breken ten voordele van een nieuwbouw. De plannen hadden heel wat voeten in de aarde.

"Grootse projecten vergen nu eenmaal veel tijd", verklaarde Vlaams minister voor Toerisme en Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA), die net als minister-president Kris Peeters (CD&V) op de presentatie aanwezig was. "De Vlaamse regering heeft steeds de ambitie gehad om zowel van het hele complex als van de concertzaal een perfect multifunctioneel geheel te maken. De oorspronkelijke plannen werden daarom bijgeschaafd."

Het Britse architectenbureau Ian Simpson kreeg bij het ontwerp hulp van de bekende akoestiekspecialist Lawrence Kirkegaard uit Chicago. De waarde van de Koningin Elisabethzaal als concertruimte zou zo gevoelig moeten verbeteren en geschikt zijn voor zowel klassieke muziek - deFilharmonie zal er zijn thuisbasis krijgen - als moderne muziek. Het congrescentrum krijgt er dan weer twee grote zalen bij, zodat het hele complex zowat tweeduizend personen kan verwelkomen.

De werken aan de Koningin Elisabethzaal gaan binnenkort van start. Het budget komt voornamelijk van de Vlaamse regering (57,2 miljoen euro) en de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen (13 miljoen euro).