Oogarts mag geen borstvergrotingen meer uitvoeren

De Senaat heeft een wetsontwerp goedgekeurd dat wanpraktijken bij esthetische ingrepen aan banden moet leggen. "Tot vandaag kon bijvoorbeeld een oogarts perfect een borstvergroting uitvoeren", zegt Nele Lijnen (Open VLD). De wet verduidelijkt wie wat mag doen.
AP2005
(archiefbeeld)

Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx kondigde aan dat de wet begin mei van kracht zal worden. Vanaf dan mag enkel een arts heelkundige en esthetisch-geneeskundige ingrepen uitvoeren. Het verwijderen van tatoeages en inspuiten van botox wordt uitgesloten voor schoonheidsspecialisten.

Daarnaast komen er speciale opleidingen voor artsen om zich te specialiseren in esthetische ingrepen. Twee jaar na het bekomen van de beroepstitel "geneesheer-specialist in de niet-heelkundige esthetische geneeskunde", zullen ze volgens persagentschap Belga moeten kiezen tussen hun huisartsenpraktijk of voor de esthetische ingrepen. Er komen ook opleidingen voor schoonheidsspecialisten om te mogen epileren via laser- of pulslichttechnieken.

Een arts die niet de kwalificaties heeft voor esthetische heelkunde loopt het risico op een straf tot één jaar en een boete tot 50.000 euro. Dezelfde sancties gelden ook voor een oplichter zonder enig diploma die een medische of esthetisch-heelkundige ingreep verricht. Een chirurg die een esthetisch-heelkundige handeling op een minderjarige verricht zonder het verplichte voorafgaande overleg of de informatieplicht aan de patiënt riskeert een straf tot 6 maanden en een boete van 25.000 euro.