Patrick Janssens doctoreert over stadsontwikkeling

Patrick Janssens heeft de knoop over zijn professionele toekomst doorgehakt. De komende jaren zal de voormalige burgemeester van Antwerpen een doctoraat schrijven over stadsontwikkeling. Dat gebeurt aan de London School of Economics (LSE).

De aanvraag van Janssens is nog niet formeel goedgekeurd, maar hij heeft wel al een promotor gevonden voor zijn doctoraat aan de London School of Economics: Ricky Burdett, een gerenommeerde naam. Janssens zal onderzoeken of je met ruimtelijke ingrepen in een stad de leefbaarheid kan verbeteren.

"De LSE is een zeer ervaringsgericht centrum, het is geen theoretisch, academisch onderzoek, maar het gaat uit van de realiteit. Men probeert dicht bij het beleid te staan en te kijken hoe men kan ingrijpen in de praktijk. Ik denk dat er op heel wat vakgebieden nog een grote kloof bestaat tussen de theorie aan de universiteit en het beleidswerk. Het verbinden van die twee maakt dat ik een interessant profiel heb voor hen, denk ik."

Janssens heeft nog een politiek mandaat in het Vlaams Parlement. Hij is van plan dat mandaat nog af te werken, maar zijn "hoofdtaak" wordt nu het doctoraat. Hij acht de kans ook klein dat hij na zijn doctoraat naar de politiek zal terugkeren. "Ik zet deze stap niet om nadien terug te keren in de politiek. De kans dat ik terugkeer in de politiek is klein. Het is alvast niet mijn intentie of ambitie", aldus Janssens.

"Logisch dat ik bij LSE terecht kwam"

Tussen 1979 en 1985 was Janssens assistent van professor Herman Deleeck aan het Centrum voor Sociaal Beleid van de Antwerpse universiteit. Hij behaalde ook een diploma in de statistiek aan de LSE, de prestigieuze instelling waar economieprofessor Paul De Grauwe ook actief is.

Toen Janssens pas burgemeester was, had hij al verschillende seminars bijgewoond die gaan over stadsontwikkeling bij het centrum. "Het is een vraag die zich in heel wat steden stelde, toen en nu nog in Antwerpen", zegt Janssens in "De ochtend" op Radio 1. "Tijdens mijn periode als burgemeester heb ik heel wat contacten daar onderhouden en het is nogal logisch dat ik daar terechtkom. Ik heb er vroeger ook een jaar gestudeerd."

Meest gelezen