Recordbedrag van 1,44 miljoen euro voor Le Brun

Het Metropolitan Museum of Art in New York heeft een doek van de Franse schilder Charles Le Brun gekocht voor maar liefst 1,44 miljoen euro. Dat is een recordbedrag voor een werk van een 17e-eeuwse schilder.

Het Metropolitan Museum of Art in New York heeft het schilderij "Het offer van Polyxena" van de Franse schilder Charles Le Brun (1619-1690) gekocht voor 1,44 miljoen euro. "Het Metropolitan Museum had nog geen Charles Le Brun" verklaarde Olivier Lefeuvre, specialist van het departement klassieke schilderijen van het veilinghuis Christie's in Frankrijk.

Het werk werd ontdekt in een suite van het Ritz-hotel in Parijs, toen men een inventaris opmaakte van werken en meubels. Het luxehotel is tijdelijk gesloten voor renovatiewerken.

Het schilderij "Het offer van Polyxena" werd geschat tussen de 300.000 en 500.000 euro, maar het Metropolitan Museum in New York kocht het uiteindelijk voor 1,44 miljoen euro. Dat is een record voor een schilder uit de 17e eeuw.

Charles Le Brun is vooral bekend als hofschilder voor Lodewijk XIV. Het Metropolitan Museum of Art hoopt het schilderij te kunnen tentoonstellen vanaf eind mei.