Rémi Gaillard bezorgt TF1 schaamrood op de wangen

Rémi Gaillard is een begrip in Frankrijk. Zijn gedurfde stunts op YouTube bereiken steeds opnieuw een miljoenenpubliek en binnenkort komt er zelfs een film van zijn hand. Het is dan ook een logische conclusie dat er wel ergens grote fans van de grappenmaker rondlopen. Het TF1-programma "Confessions intimes" meende dé ultieme fan gevonden te hebben. Maar niets bleek minder waar.

In dat populaire programma komen vaak koppels aan bod die vrijuit praten over hun relatieproblemen. Dat kan gaan van een jaloerse echtgenoot tot het hebben van vreemde hobby's. In de laatste uitzending werd het verhaal verteld van Aurélien en Ludivine. Zes jaar al zijn zij een koppel, maar de vreemde hobby van Aurélien begint haar meer en meer te irriteren. Haar vriend heeft immers de gewoonte om Rémi Gaillard als een halfgod te beschouwen. Er gaat geen dag voorbij zonder dat hij een van zijn grapjes naspeelt en het slachtoffer van dienst is altijd Ludivine.

Een uitstekende case, moet de redactie van "Confessions intimes" gedacht hebben. En dus streek er bij het koppel een cameraploeg neer die hen een dag moest volgen. In de bewuste uitzending, die begin deze week werd uitgezonden, maakt Frankrijk kennis met de vrouw die "het moe is om te moeten leven met een eeuwige jongen", tevens de naam van de reportage.

Maandagnacht, enkele uren na de uitzending, plaatste komiek Rémi Gaillard een filmpje online (zie boven) dat de tv-zender nog lang zal heugen. Op de beelden is Rémi te zien die Ludivine en Aurélien gaat opzoeken...uren vóór een cameraploeg van het TF1-programma hen gaat volgen. Rémi, goed bevriend met het koppel, fluistert hen de dingen in die ze moeten zeggen en doen als de camera's aankomen. Kortom: de getuigenis"Confessions intimes" blijkt helemaal in scène te zijn gezet door de beroemde komiek.

In Le Huffington Post zegt Gaillard dat hij met deze stunt twee dingen wilde aantonen. "In de eerste plaats wilde ik gewoon een grapje uithalen. Maar ik wilde ook bewijzen dat zo een programma niet zo natuurlijk is als het lijkt. Wel vijf keer vroegen de journalisten om de dingen anders te zeggen of te doen. Ze kregen zelfs de vraag om fake telefoongesprekken te voeren."

TF1: "wij zijn bedrogen"

In een reactie bevestigt TF1 dat het om een hoax gaat. "We zijn het slachtoffer van fraude en bedrog met voorbedachte rade", zegt een woordvoerder. "We hebben het koppel nochtans goed onderzocht. Inclusief gesprekken met de moeder van Aurélien en het opvragen van foto's die hun relatie moeten bewijzen. Tegen zo een perfect georkestreerde mop kunnen wij niets beginnen." De woordvoerder verdedigt zich nog door te zeggen dat dit de eerste keer is sinds het bestaan van het programma (2001) dat ze zijn beetgenomen.

Blijft de vraag of TF1 overweegt om een klacht in te dienen tegen de Franse grappenmaker. "We houden al onze opties open", klinkt het bij TF1. "Het staat vast dat hij ons imago schade heeft berokkend en dat dit geen goed doet  aan de reputatie van de zender in het algemeen. Al heeft hij in de eerste plaats vooral de kijkers thuis bespot."

Het filmpje werd in enkele dagen tijd bijna 2 miljoen keer bekeken. Dat is veel, maar voor Gaillard is dat geen record. Onderaan ziet u enkele Gaillardklassiekers.

lees ook