Rijselse homobar aangevallen door skinheads

Een homobar in de Noord-Franse stad Rijsel is gisteravond aangevallen door een groepje skinheads. Dat melden verschillende Franse media. De uitbater en een personeelslid zijn lichtgewond geraakt.

Doelwit van de aanval was de "Vice Versa", een openlijke homobar in de oude stad. "Vier skinheads zijn het café binnengevallen, hebben tafels en stoelen door het raam gegooid en hebben dan de klanten en het personeel aangevallen", zegt een lokale journalist aan de Franse krant Le Monde.

Een tiental minuten later is de politie ter plaatse gekomen. Die heeft de vier skinheads kunnen oppakken in enkele nabijgelegen straten. De uitbater van de bar heeft ze formeel herkend. Bij de aanval zijn uiteindelijk de uitbater en een personeelslid lichtgewond geraakt. Ze hebben elk een barkruk tegen hun hoofd gekregen.

Het aantal homofobe aanvallen neemt de laatste tijd toe in Frankrijk. Op 7 april nog is een homokoppel in elkaar geslagen in Parijs. De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Manuel Valls, heeft het homofobe geweld veroordeeld. "Dit is onaanvaardbaar, de daders zullen gestraft worden met alle middelen die de wet daarvoor voorziet."

Wellicht heeft het verhoogde aantal aanvallen te maken met het omstreden wetsvoorstel dat het homohuwelijk en de adoptie door holebi-koppels moet mogelijk maken. Dat was een verkiezingsbelofte van president Hollande en lijkt nu ook wet te gaan worden. Tegen het homohuwelijk en -adoptie is de laatste maanden veel protest geweest.