Soderbergh, Ozon en Van Warmerdam kunnen Gouden Palm winnen

De organisatoren van de 66e editie van het Filmfestival van Cannes hebben negentien films opgenomen in de officiële competitie. Bekende namen als Ethan en Joel Coen, Roman Polanski, François Ozon en Steven Soderbergh zullen hun nieuwste worp op de Croisette voorstellen. Dit jaar zijn de Belgische broers Dardenne niet geselecteerd, maar de Nederlands-Belgisch-Deense film "Borgman" van Alex van Warmerdam (foto) zit wel in de selectie.

Negentien films dingen dit jaar naar de Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes. Bekende namen als Ethan en Joel Coen (Inside Llewyn Davis), François Ozon (Jeune et jolie), Roman Polanski (La vénus à la fourrure) en Steven Soderbergh (Behind the candelabra) zitten in de officiële competitie.

Ook de film "Borgman" van de Nederlandse regisseur Alex van Warmerdam is geselecteerd. De Nederlands-Belgisch-Deense coproductie kan voor een Belgisch succes(je) zorgen. Theater- en filmmaker Van Warmerdam is bekend van films als "Abel", "Ober", "De Noorderlingen" en "De jurk".

In "Borgman" spelen de Vlaamse acteurs Jan Bijvoet, Jeroen Perceval, Tom Dewispelaere en Gene Bervoets belangrijke rollen. Bijvoet neemt de hoofd- en titelrol op zich. De film is een coproductie tussen het Nederlandse Graniet Film, het Deense Angel Films en het Brusselse productiehuis Epidemic van Koen Mortier en Eurydice Gysel.

Een andere opvallende film in de officiële selectie is "Un château en Italie" van de zus van Carla Bruni. Valeria Bruni-Tedeschi (foto) maakt al twee decennia furore in de Franse filmindustrie als actrice. In 2007 kreeg ze een speciale vermelding van de jury met haar tweede film "Actrices". Ze kan nu met haar derde langspeelfilm de Gouden Palm Winnen.

Het 66e Filmfestival van Cannes vindt plaats van 15 tot en met 26 mei. De jury van de officiële competitie wordt voorgezeten door Steven Spielberg.

AP2009

De negentien films in competitie

Valeria Bruni-Tedeschi - Un château en Italie
Ethan Coen & Joel Coen - Inside Llewyn Davis
Arnaud Despallières - Michael Kohlhaas
Arnaud Desplechin - Jimmy P.
Amet Escalante - Heli

Asghar Farhadi - The past
James Gray - The immigrant
Mahamet-Saleh Haroun - Grigris
Jia Zhangke - A touch of sin
Kore-Eda Hirokazu - Like father, like son

Abdellatif Kechiche - La vie d'Adèle
Takashi Miike - Shield of straw
François Ozon - Jeune et jolie
Alexander Payne - Nebraska
Roman Polanski - La vénus à la fourrure

Steven Soderbergh - Behind the candelabra
Paolo Sorrentino - La grande bellezza
Alex van Warmerdam - Borgman
Nicolas Winding Refn - Only god forgives