Venezolaanse oppositie dient klacht in tegen resultaten

In Venezuela heeft de oppositie bij de nationale kiesraad een officiële klacht ingediend tegen de resultaten van de presidentsverkiezingen. Dat heeft oppositieleider Henrique Capriles op Twitter aangekondigd. De oppositie wil dat er een hertelling komt van de stemmen van de verkiezingen.
AP2013

De socialistische leider Nicolas Maduro won de verkiezingen met 235.000 stemmen verschil van oppositiekandidaat Henrique Capriles. De oppositie betwist de uitslag en eist een hertelling. Ook het Witte Huis in de VS liet eerder deze week al weten dat een controle van de verkiezingsuitslag in Venezuela "noodzakelijk" en "gepast" is gezien de nipte zege van Maduro.

Ondanks massaal protest van de oppositie riep de nationale kiesraad maandag Nicolas Maduro uit tot winnaar van de verkiezingen en dus verkozen president. Dat leidde tot gevechten tussen voor- en tegenstanders van de nieuwe president. Aanhangers van de oppositie trokken de straat op om te protesteren tegen de officiële kiesresultaten. De politie zou in Caracas traangas hebben ingezet om de betogers uiteen te drijven. Bij dat straatprotest zouden zeven doden gevallen zijn.

Capriles riep gisteren iedereen op om de dialoog opnieuw op te starten en het geweld te staken. Hij meent dat Maduro geen legitieme president kan zijn zolang zeker 300.000 incidenten tijdens de stembusgang niet zijn onderzocht.