Washington wacht op duidelijk signaal van Noord-Korea

De Verenigde Staten staan open voor onderhandelingen met Noord-Korea, maar willen dat het land bewijst dat het zijn nucleaire ambities wil opbergen. Pyongyang heeft oren naar een Zuid-Koreaans voorstel om het vastgelopen overleg te herstarten, maar stelt zelf een aantal voorwaarden.

"Voorlopig hebben we nog geen duidelijk signaal gekregen van Noord-Korea dat ze hun nucleaire ambities willen opbergen", zegt een woordvoerder van het Witte Huis. "De oorlogstaal van de afgelopen weken doen denken aan het tegenovergestelde." Washingston staat naar eigen zeggen open voor eerlijke en geloofwaardige onderhandelingen, maar wacht een duidelijk signaal van Noord-Korea af. "Een signaal waarop we tot nu toe nog steeds wachten."

Noord-Korea heeft eerder vandaag relatief positief gereageerd op een Zuid-Koreaans voorstel om het vastgelopen zespartijenoverleg weer op te starten. Het regime in Pyongyang stelt wel een aantal voorwaarden: "Seoel en Washington moeten stoppen met al hun daden van agressie en zich verontschuldigen", zegt de Nationale Defensiecommissie van Noord-Korea. "De sanctieresolutie van de VN-Veiligheidsraad moet ingetrokken worden."

Vorige maand hebben de Verenigde Naties de internationale sancties tegen Noord-Korea aangescherpt nadat Pyongyang een ondergrondse kernproeven had uitgevoerd. Eerder was het zespartijenoverleg tussen beide Korea's, Japan, de VS, China en Rusland over het Noord-Koreaanse kernprogramma vastgelopen. De laatste weken is het Koreaanse schiereiland terechtgekomen in een spiraal van oorlogszuchtige verklaringen, militair spierballengerol en verhoogde waakzaamheid.

Vorige week probeerde de Zuid-Koreaanse president Park Guen Hye nog olie op de golven te gieten met haar aanbod om het zespartijenoverleg weer op te starten. Het feit dat Pyongyang niet botweg nee zegt, is misschien een aanwijzing dat het regime na de verjaardag van de grote leider Kim Il-sung een iets minder agressieve koers vaart.