"Knap? Tussen de schapen, ja"

Begin maart werd Elmira Abdrazakova verkozen tot nieuwe Miss Rusland. Maar de euforie maakte al snel plaats voor ontgoocheling, toen bleek dat ze het voorwerp werd van een heuse haatcampagne. Met een Tataarse vader en geboren in buurland Kazachstan was ze voor de criticasters "te weinig Russisch". Maar de jonge vrouw wil nu koste wat het kost een inspiratiebron zijn voor andere vrouwen die iets willen bereiken in hun leven.

Abdrazakova’s vader is Tataar, een van Ruslands oudste minderheden en van oorsprong Mongools. Zelf werd ze geboren in Kazachstan, maar groeide op in Rusland. Ze voelt zich dan ook op en top Russische, zo vertelde ze enkele dagen geleden aan de Britse zender Sky News.

Maar in Rusland denken velen daar anders over en zij gebruikten diverse sociale media en internetforums om hun racistisch getint ongenoegen te uiten: "Ze ziet er uit als een ordinaire Turks sprekende groenteverkoopster", "Ze is niet meer dan een marktkramer", "Russisch wil zeggen Europees, maar haar gezicht is oosters, eerder een Miss Oezbekistan", of "Ze is een echte schoonheid tussen schapen". Een smakeloos Russisch "grapje" over Tataren is bijvoorbeeld: "Wat is een Tataar die ’s nachts in Moskou rondwandelt? Een zelfmoordpoging."

Het werd zelfs zo erg dat de 18-jarige Miss haar persoonlijke Twitteraccount stopzette: "Ik ben geschokt door wat mensen schrijven, die noch mij noch mijn familie kennen. Hoe kunnen jullie over mijn leven oordelen?"

"Dat gedoe rond nationaliteit. Ik versta dat niet. Ik begrijp niet waarom men zulke beledigende dingen schrijft aan een jong meisje. Dit is vooral een vernedering voor hen die dat schrijven", aldus Abdrazakova aan Sky News.

De verkiezing van Abdrazakova werd door de wereldpers omschreven als "een assepoesterverhaal", omdat ze opgroeide in een koolmijnstadje en nu de overstap van "vodden naar designerjurken" maakt, zonder kapitaalkrachtige ruggensteun. Abdrazakova: "Toen men mijn naam afriep, dacht ik: "Die moet nu echt wel blij zijn." Totdat ik besefte dat het mijn naam was."

De studente crisismanagement is vastbesloten haar land te vertegenwoordigen tijdens internationale Miss-wedstrijden, ondanks de blijvende kritiek. Ook het organisatiecomité van de Miss Rusland-verkiezing blijft achter zijn keuze staan.

AP2013

lees ook