"Laat klooster Opgrimbie naar Molenberg verhuizen"

Het Nationaal Park Hoge Kempen stelt voor om het klooster van Opgrimbie te verhuizen naar het kinderopvangcentrum Molenberg in Rekem. Dat schrijft Het Belang van Limburg. "Je wint op de plek waar je vertrekt en je wint op de plek waar je naartoe verhuist", klinkt het.

Het klooster in Opgrimbie is al bijna twee decennia omstreden omdat het nog steeds geen geldige bouwvergunning heeft. Het klooster bevindt zich op een koninklijk domein. Wijlen koning Boudewijn had in zijn testament een deel van het domein aan een congregatie van slotzusters geschonken, met de bedoeling om er een klooster op te bouwen.

Maar de bouwvergunning die aan het bisdom van Hasselt was toegekend, werd in 1999 door de Raad van State vernietigd na een klacht van twee inwoners van Opgrimbie. Een nieuwe vergunning, goedgekeurd door de Vlaamse regering in 2001, werd in 2009 opnieuw vernietigd door de Raad van State.

Begin dit jaar raakte bekend dat de Vlaamse regering een regeling aan het uitwerken was om een einde te maken aan de onwettige toestand. Het bisdom, de vzw Monialen van Betlehem en koningin Fabiola zouden ook gevraagd hebben een plan-milieueffectrapport op te maken om duidelijkheid te krijgen. Volgens de Dienst Mer moeten daarin ook alternatieven onderzocht worden voor het klooster. 

Het is in die context dat het Nationaal Park Hoge Kempen zou voorstellen om het klooster te verhuizen naar het domein Molenberg, dat nog tot volgend jaar een kinderopvangcentrum huisvest. "Domein Molenberg is een stilteplek, het hoofdgebouw is een bijzonder architecturaal gebouw en krijgt een zinvolle nieuwe bestemming", legt Johan Van Den Bosch van het Nationaal Park Hoge Kempen in Het Belang van Limburg uit. 

"We hopen dat het bisdom en de zusters dit voorstel in overweging nemen. Het zou een uitweg bieden voor alle partijen, niet in het minst voor het bisdom en koningshuis die van verdere kritiek gezuiverd worden. Je wint op de plek waar je vertrekt en je wint op de plek waar je naartoe verhuist."

Meest gelezen