"Meer zelfmoorden door besparingen in Griekenland"

Door de drastische besparingen die Griekenland moet doorvoeren om zijn openbare financiën gezond te houden, zijn er meer zelfmoorden en moorden in het land. Dat blijkt uit Amerikaans-Grieks onderzoek.

Het sterftecijfer als gevolg van zelfmoord en moord steeg respectievelijk met 22,7 procent en 27,6 procent, vooral bij mannen. Het onderzoek staat gepubliceerd in het American Journal of Public Health en is gebaseerd op statistieken van de Griekse regering.

De onderzoekers stellen ook een toename vast van het aantal geestesziektes, drugsgebruik en infectieziektes. Deze vaststellingen vallen samen met de stijging van de werkloosheid in de nasleep van de economische crisis van 2007. De Griekse werkloosheid steeg van 7,2 procent in 2008 naar 22,6 procent in het begin van 2012.

Voorts daalden de overheidsuitgaven voor de openbare gezondheidszorg fel: het budget van het ministerie van Volksgezondheid daalde in 2011 met 23,7 procent tegenover 2009. Tezelfdertijd zien tal van werkloze Grieken zich genoodzaakt om te besparen in hun eigen gezondheidskosten.