Controverse om "Koningslied" in Nederland

Vanochtend is het officiële "Koningslied" uitgebracht in Nederland. Heel wat Bekende Nederlandse zangers hebben meegewerkt aan het nummer voor koningen Beatrix en prins Willem-Alexander.

De oranjegekte in Nederland begint toe te nemen aan de vooravond van de troonsafstand van koningin Beatrix op 30 april. De publicatie van het "Koningslied" zorgt voor heel wat controverse bij onze noorderburen.

Het "Koningslied" van onder anderen Marco Borsato, Rob de Nijs en Guus Meeuwis heeft meteen de eerste plaats bereikt in de lijst van iTunes, maar krijgt ook bijzonder veel kritiek.

Op het internet werd een petitie opgestart tegen het nummer. Ook Gerard Joling, die zelf meezingt, is er niet blij mee. "Die rappers ertussen zijn verschrikkelijk", klinkt het. Volgens Joling is bedanklied voor koningin Beatrix ook "overgeproduceerd".

De Nederlandse premier Mark Rutte is blij met het nummer. Het feit dat het lied meteen op de eerste plaats staat in de lijst van meest gedownloade liedjes is volgens hem het signaal dat veel Nederlanders het een mooi lied is.