Durft u zich nog "fashionista" te noemen?

Het is een term die de afgelopen jaren te pas en te onpas gebruikt wordt als verzamelnaam van iedereen die ook meer iets met mode te maken heeft. "Fashionista’s" schoten dan ook als paddenstoelen uit de grond, dachten over welk kledingstuk of accessoire dan ook een mening te moeten hebben en lieten niet na die onverbloemd te verkondigen. Tot ergernis van velen, en zo werd de term zwaarder beladen dan de oorspronkelijke uitvinder van het woord, auteur Stephen Fried, bedoelde. Zopas verontschuldigde hij zich voor "zijn" term.
AP2013

In 1993 introduceerde Fried het woord "fashionista" op pagina 100 van zijn boek "Thing of beauty: the tragedy of supermodel Gia". "Ik was het beu om steeds maar weer fotografen, moderedacteuren, visagisten, kappers, fotomodellen, stilisten en al hun assistenten te moeten opsommen. Eigenlijk was het een globale term voor de bekende niet-bekende klanten van discotheek Studio 54", aldus Fried in The Atlantic.

"Nooit bedoeld als belediging"

"Omdat ik in die periode veel las over de gebeurtenissen in Nicaragua van eind jaren 70, begin jaren 80, met de "Sandinista’s", ben ik ervoor gegaan en maakte het woord "fashionista". Ik gebruikte dat woord vier keer in mijn boek."

Geleidelijk aan verscheen het woord meer en meer in modeverslagen, vooral toen tv-zender HBO in 1998 een film maakte van het leven van Gia, met een nog vrij onbekende Angelina Jolie. "Fashionista" werd wereldwijd gemeengoed, maar begon tegelijkertijd ook een negatieve bijklank te krijgen.

"Mijn bedoeling was nooit om het woord als een belediging te beschouwen. Ik kan er nog mee akkoord gaan dat het woord gegroeid is in de betekenis van "modemaffia". Maar ik wil hen zeker niet beschuldigen "de dupe of het slachtoffer van mode" te zijn. Daarom wil ik me ook excuseren dat ik ooit met deze term gestart ben."

Het Van Dale-woordenboek omschrijft "fashionista" als "vrouw die de laatste mode op de voet volgt", maar die omschrijving is intussen op het internet al lang achterhaald. Daar worden "fashionista’s" volgens de Urban Dictionary maar al te gemakkelijk geassocieerd met "oppervlakkig, humeurig en materialistisch".

AP2013

lees ook