Ex-medewerker Kanakna veroordeeld wegens laster

De rechtbank in Tongeren heeft journalist Marc Hoogsteyns veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 25.000 euro aan Ludo Poppe, medeoprichter van productiehuis Kanakna. Hoogsteyns had zich volgens de rechtbank schuldig gemaakt aan laster tijdens een Humo-reeks over wantoestanden bij realitytelevisie. Hij had Poppe immers beschuldigd van het aanzetten tot vluchtmisdrijf.

Begin 2012 publiceerde het weekblad Humo de reeks "15 jaar bedrog, doden & drugs". Daarin wordt uit de doeken gedaan wat er zich afspeelt achter de schermen van de reality-televisie in Vlaanderen. De berichten gaan van bedrog tot gebrekkige begeleiding van kandidaten en omstreden deelnemerscontracten.

In die reeks worden onder meer Leo De Bock en Marc Hoogsteyns aan het woord gelaten, die allebei nog gewerkt hebben voor Kanakna, het productiehuis achter realityprogramma's als "Peking expess", "Temptation island" en "Expeditie Robinson". "We kregen het bevel om door te rijden als er een auto-ongeluk gebeurde", vertelde Hoogsteyns onder meer.

Ludo Poppe diende daarop bij de Raad voor de Journalistiek een klacht in tegen Humo en de auteur van het artikel. In september vorig jaar besliste de raad om één specifiek onderdeel van die klacht gegrond te verklaren: de auteur had de bewering over aanzetten tot vluchtmisdrijf inderdaad beter moeten checken, luidde het.

Daarnaast werden De Bock en Hoogsteyns ook voor de rechter gedaagd wegens laster. Nu heeft de rechtbank in eerste aanleg beslist dat die aanklacht tegen Hoogsteyns "deels gegrond" is. Volgens de rechter was het ook zonder "het vermelden van ongefundeerde beschuldigingen van strafrechtelijk sanctioneerbare feiten" perfect mogelijk om over de excessen van reality-tv te berichten.

Hoogsteyns moet nu een schadevergoeding van 25.000 euro betalen, maar liet al verstaan dat hij in beroep zal gaan tegen die beslissing. Wanneer er in de zaak tegen De Bock een uitspraak wordt gedaan, is nog niet duidelijk.