Ford Genk schroeft op 4 juni productie terug

Autobouwer Ford Genk gaat de productie vanaf 4 juni verminderen van 800 naar 500 wagens per dag. De assemblage zal dan nog met één in plaats van twee ploegen per dag gebeuren. Zo kunnen mensen die het bedrijf willen verlaten, op dat moment vertrekken.

Ford had eerder al aangekondigd om in juni naar één post over te schakelen. Dat zal dus gebeuren op dinsdag 4 juni. Maandag 3 juni wordt nog een dag van economische werkloosheid ingelast. De overgebleven post zal eerst 400 wagens maken, om nadien het volume in drie weken tijd geleidelijk op te drijven naar 500. Ford zal trouwens in die ene shift de samenstelling van de productie wijzigen: 45,5 procent Mondeo's en 54,5 procent S-Max en Galaxy.

De globale volumevermindering moet arbeiders en bedienden van Ford en van de toeleveranciers toelaten om met een eenmalige premie het bedrijf vrijwillig te verlaten. Er lopen momenteel oefeningen om te bekijken hoe dit het best zal georganiseerd worden. Er moeten immers voldoende mensen overblijven om de resterende wagens te bouwen. Ook kunnen werknemers met bepaalde specialisaties niet zomaar allemaal gelijk opstappen.

Een aantal afdelingen die ook voor andere fabrieken produceren, zoals het perswerk en de wielenfabriek, blijven zoals nu in meerdere ploegen werken. Dat geldt ook voor algemene diensten als het ketelhuis en de bewaking.