Jonge Antwerpse moslims voelen zich niet aanvaard

Jonge Antwerpse moslims voelen zich niet aanvaard in onze samenleving. Dat blijkt uit een onderzoek van Gazet van Antwerpen. Hoewel 93 procent van de ondervraagde jongeren de Belgische nationaliteit bezit, voelt slechts een minderheid zich Belg of Vlaming.
AP2013
archiefbeeld

Net als in 2005 heeft Gazet van Antwerpen een enquête uitgevoerd bij honderden moslim- en niet-moslimjongeren uit Antwerpen, Mechelen, Turnhout en Sint-Niklaas. Daaruit blijkt onder meer dat jonge moslims - alle inspanningen van de overheid en van eigen organisaties ten spijt - zich net als acht jaar geleden nog steeds niet aanvaard voelen in de Vlaamse samenleving.

Slechts 30 procent van de Vlaamse moslimjongeren voelt zich aanvaard door de samenleving. 6 op de 10 moslimjongeren denken zelfs dat de Vlaamse maatschappij hen nooit als geïntegreerd zal beschouwen. Bij meisjes is dat nog iets meer dan bij jongens.

Hoewel 93 procent van de ondervraagde jongeren de Belgische nationaliteit bezit, voelt 42 procent zich allochtoon. Slechts een minderheid voelt zich Belg of Vlaming. Ze voelen zich wel sterk verbonden met hun stad, waar ze zich thuis voelen.

Daarnaast is ook het gevoel dat ze gediscrimineerd worden, nog steeds even groot als in 2005. Een goeie 30 procent van de Vlaamse moslimjongeren zegt al gediscrimineerd te zijn op school. Bij 1 op de 5 gebeurde dat op het werk.

Daar staat dan weer tegenover dat het aantal Vlaamse moslimjongeren dat zegt dat ze slachtoffer zijn geworden van racisme, gedaald is van 59 procent naar 51 procent.

De volledige resultaten van de enquête verschijnen vanaf dit weekend elke dag in Gazet van Antwerpen in het dossier "Tussen Meir en Mekka". De reeks mondt uiteindelijk eind volgende week uit in een debat tussen de jongeren en de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) dat u kunt volgen op deredactie.be.