Kepler heeft weer 3 "nieuwe aardes" gespot

De Kepler-ruimtetelescoop heeft 3 nieuwe aarde-achtige planeten ontdekt buiten ons zonnestelsel. De 3 exoplaneten bevinden zich in de bewoonbare zone waarin water in vloeibare vorm kan voorkomen.
Van links naar rechts: Kepler-22b (een eerder ontdekte exoplaneet), Kepler-69c, Kepler-62e, Kepler-62f en de aarde.

De Kepler-telescoop draait sinds 2009 in een baan rond de aarde. Het doel van de satelliet is speuren naar exoplaneten, planeten rond andere sterren. Begin dit jaar stond de teller al op ruim 2.700 "kandidaat-planeten".

Dat is maar een kleine fractie van het werkelijke aantal, want op basis van de waarnemingen van de Kepler-telescoop schatten wetenschappers dat er zich in ons melkwegstelsel alleen al minstens 17 miljard exoplaneten met een vergelijkbare grootte als de aarde bevinden.

Dat zijn ook de planeten waar de zoektocht zich op toespitst, "kopieën" van onze aarde, waar mogelijk leven is. En zo zijn er nu weer enkele ontdekt, heeft de NASA bekendgemaakt. De eerste twee zijn Kepler-62e en Kepler-62f. De 2 planeten draaien om een ster die iets kleiner en koeler is dan de zon en zo'n 1.200 lichtjaar van ons verwijderd is.

Kepler-62e is zo’n 60 procent groter dan de aarde en Kepler-62f 40 procent. Dat plaatst ze in de categorie van de "super-aardes". Beide planeten bevinden zich in de bewoonbare zone van hun ster, waardoor er mogelijk vloeibaar water is op het oppervlak, een voorwaarde voor leven. "Het is nog nooit gebeurd dat we twee planeten hebben ontdekt die zo vergelijkbaar zijn met de aarde", zegt astrofysicus Justin Crepp in Science.

De derde nieuwe exoplaneet heeft de naam Kepler-69c gekregen en draait samen met een veel grotere planeet rondom een ster die lijkt op onze zon en op een afstand van 2.700 lichtjaar ligt.