Kleine helft van stemmen in Venezuela herteld

In Venezuela gaat de nationale kiesraad de elektronische stemmen hertellen die nog niet waren gecontroleerd op de verkiezingsavond afgelopen zondag. Oppositiekandidaat Henrique Capriles, die een volledige hertelling had geëist, "kan leven met deze beslissing".
De resultaten van de presidentsverkiezingen verhitten de Venezolaanse gemoederen.

De socialistische leider Nicolas Maduro (onderste foto), die door wijlen Hugo Chávez naar voren was geschoven als zijn opvolger, won de verkiezingen met 235.000 stemmen verschil van oppositiekandidaat Henrique Capriles (1e kleine foto). Ondanks massaal protest van de oppositie riep de nationale kiesraad maandag Nicolas Maduro uit tot winnaar van de verkiezingen en dus tot verkozen president.

Dat leidde tot gevechten tussen voor- en tegenstanders van de nieuwe president. Aanhangers van de oppositie trokken de straat op om te protesteren tegen de officiële kiesresultaten. De politie zou in Caracas traangas hebben ingezet om de betogers uiteen te drijven. Bij dat straatprotest zouden zeven doden gevallen zijn. 

AP2013

Woensdag diende de oppositie officieel een klacht in tegen de resultaten van de presidentsverkiezingen in de hoop op die manier een hertelling van de stemmen af te dwingen. De kiesraad heeft nu beslist alle stemmen die zondag nog niet waren geïnspecteerd, te hertellen. Het gaat om 46 procent van de stemmen.

Capriles had een volledige hertelling geëist, maar zegt "te kunnen leven" met de beslissing van de kiesraad. Hij beklemtoonde wel dat hij de hertelling met argusogen zal volgen.