Kosovo en Servië sluiten historisch pact

In Brussel hebben Servië en Kosovo een belangrijk akkoord bereikt dat leidt tot de normalisering van hun relaties. Het akkoord is belangrijk voor Servië om tot de Europese Unie te kunnen toetreden.
Kosovaarse Serviërs bij een grenspost.

Catherine Asthon, de hoge vertegenwoordiger voor het buitenlandse beleid van de EU, heeft bemiddeld tussen beide landen. Het overleg was eerder al enkele keren mislukt, maar nu is er dus een akkoord.

Vijf jaar geleden heeft Kosovo zich onafhankelijk verklaard. De meeste EU-lidstaten erkennen Kosovo, maar heel wat andere landen, onder meer Servië en Rusland, hebben dat nog niet gedaan.

In het noorden van Kosovo en in verschillende grote enclaves wonen heel wat Serviërs, en zij aanvaarden de controle vanuit Pristina niet. Nu hebben Servië en Kosovo een akkoord gesloten. Kosovo geeft de gemeenten in het noorden een grotere mate van zelfbestuur, in ruil voor erkenning van Servië. De precieze details van het akkoord zijn nog niet bekendgemaakt.

Historisch

Het gaat om een historisch akkoord, want om Kosovo werd in de jaren 90 een bloedige oorlog gevoerd. En net de nationalistische premier van Servië, Ivica Dacic, bereikt een akkoord met Kosovo over de normalisering van de relaties.

Servië wil toetreden tot de Europese Unie en de onderhandelingen daarover zijn al opgestart. Maar voor die in een verdere fase kunnen komen, eiste de EU dat de relaties tussen Servië en Kosovo genormaliseerd werden. Dat is nu gebeurd en het belangrijkste obstakel voor Servië om toe te treden tot de EU is hiermee weggewerkt.