Musharraf opgepakt en onder huisarrest geplaatst

In Pakistan is de voormalige president Pervez Musharraf gearresteerd op beschuldiging van hoogverraad. Zijn arrestatie was gisteren al bevolen, maar Musharraf vluchtte toen uit de rechtbank weg met behulp van zijn lijfwachten. Hij is nu onder huisarrest geplaatst.
AP2013
Musharraf tussen zijn aanhangers enkele dagen geleden.

Gisteren had Musharraf zich voor de rechter aangeboden om een verlenging van zijn borgtocht te bekomen in een van de zaken die tegen hem lopen, maar tot zijn grote verbazing verwierp de rechter zijn vraag en beval hij de aanhouding van de voormalige dictator. Die nam vervolgens de benen. Zijn lijfwachten begeleidden hem langs de politie naar buiten, waar Musharraf in allerijl in een auto werd geholpen en kon wegrijden.

De 69-jarige ex-generaal werd teruggebracht naar zijn villa in Islamabad (kleine foto). Daar is hij vannacht toch gearresteerd. Musharraf werd meteen naar de rechtbank gevoerd, waar een rechter besliste om hem voorlopig onder huisarrest te plaatsen.

De beschuldiging van hoogverraad heeft te maken met een maatregel die Musharraf op het einde van zijn bewind nam. Hij ontsloeg toen een aantal rechters en riep de noodtoestand uit: volgens hemzelf een poging om de stabiliteit in het land te bewaren, volgens tegenstanders een ongrondwettelijke daad en een poging om zich aan de macht vast te klampen.

Musharraf was president van Pakistan tussen 1999 en 2008. Hij kwam een paar weken geleden terug uit vrijwillige ballingschap, in de hoop te kunnen meedoen aan de verkiezingen van volgende maand. Zijn kandidatuur werd echter geweigerd.

Er lopen bovendien nog andere juridische procedures tegen de voormalige president, onder meer omdat hij als staatshoofd te weinig zou hebben gedaan om de moord op Benazir Bhutto te verhinderen.