Onthaalouders betogen voor "meer dan 3 euro per uur"

Een paar honderd onthaalouders hebben in Brussel betoogd voor een beter werknemersstatuut. Onthaalouders die thuis kinderen opvangen, krijgen nu alleen een onkostenvergoeding.
archiefbeeld

De onthaalouders willen een beter werknemersstatuut. Dat wordt al jaren beloofd. Onthaalouders die thuis kinderen opvangen, krijgen nu alleen een onkostenvergoeding. Ze hebben geen recht op vakantiegeld of eindejaarspremie, en ze krijgen slechts een minimaal pensioen en beperkt ziekteverlof.

“We hebben uitgerekend dat onthaalouders die vijftig uur per week werken daarvoor een netto-inkomen van drie euro per uur krijgen", laat Fatiha Dahmani van de vakbond LBC-NVK weten aan brusselnieuws. "Dat vinden we schandalig.” De betogende onthaalouders eisen dus dat de Vlaamse regering centen op tafel legt.

De betoging wordt door LBC-NVK en haar Franstalige collega's van CNE georganiseerd en krijgt de steun van KAV Kinderopvang en de Landelijke Kinderopvang. De manifestatie start aan het Centraal Station in Brussel en trekt naar het kabinet van de federale minister van Werk Monica de Coninck (SP.A).