Ook laagste pensioenen krijgen meer vakantiegeld

Het vakantiegeld voor de laagste pensioenen stijgt vanaf mei volgend jaar met 8,6 procent. Dat is een primeur. Ook het minimumpensioen voor zelfstandigen en werknemers neemt toe.

Dat het vakantiegeld voor de laagste pensioenen stijgt is uitzonderlijk. Vroeger vielen die steevast uit de boot omdat het vakantiegeld nooit hoger mocht zijn dan het maandelijkse pensioenbedrag. "Ik vond dat onrechtvaardig", zei minister van Pensioenen Alexander De Croo na afloop van de ministerraad waarop de beslissing werd genomen. Dankzij de ingreep zullen enkele honderdduizenden mensen volgend jaar hun vakantiegeld voor het eerst met 8,6 procent zien stijgen.

Maar ook voor gepensioneerden met een maandelijkse uitkering die wel hoger ligt dan het vakantiegeld komt er een stijging. Die gebeurt in twee fasen. In 2013 komt er 5 procent bij en in 2014 nog eens 3,43 procent.

Minimumpensioen voor zelfstandigen

Tijdens diezelfde ministerraad werd nog een andere knoop doorgehakt. Het minimumpensioen voor zelfstandigen en werknemers zal in september met 1,25 procent toenemen. Vooral dat minimumpensioen voor zelfstandigen maakte sinds 2003 een hele evolutie door. In dat jaar bedroeg het nog respectievelijk 823 en 617 euro voor gezinnen en alleenstaanden. Vanaf september zal dat 1.403 en 1.060 euro zijn.