Oom verdachte: "Geef jezelf alsjeblieft over"

In de Verenigde Staten maakt de politie nog steeds massaal jacht op een verdachte van de aanslagen tijdens de marathon in Boston. De oom van de 19-jarige jongeman smeekt hem nu om zich over te geven. Een tweede verdachte is vanmorgen omgekomen in een vuurgevecht met de politie. Gisteravond pleegden de twee een overval op een universiteit.
AP2013

De namen van de twee verdachten van de schietpartij op de campus van Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Boston en van de aanslagen tijdens de marathon van maandag, zijn intussen bekend. Het gaat om twee Tsjetsjeense broers die al een tijdje in de Verenigde Staten wonen.

In Watertown houdt de politie nu al urenlang een klopjacht op de "man met het witte petje", waarvan gisteren al foto's werden verspreid (foto in tekst). Het gaat om een jongeman van 19, die mogelijk explosieven op zijn lichaam draagt. De politie heeft nu ook nieuwe beelden vrijgegeven (foto boven).

Een oom van de verdachte heeft hem intussen via de media gevraagd om zichzelf over te geven aan de politie. "Je bent geen held, je hebt geen goede daad verricht. Het enige dat je doet, is onze familie in Tsjetsjenië in verlegenheid brengen", klonk het.

Leven in Boston ligt volledig lam

Alle westelijk wijken van de stad Boston zijn intussen afgesloten en honderden zwaarbewapende politieagenten gaan van deur tot deur. Iedereen wordt opgeroepen binnen te blijven. Ook het openbaar vervoer in Boston en alle taxidiensten zijn stilgelegd uit veiligheidsoverwegingen. Ook verschillende universiteiten zijn gesloten, waaronder Harvard. Ook het luchtruim boven de stad is stilgelegd.

Tijdens de klopjacht weerklonken al tientallen vuurschoten. "Ik heb ook explosies gehoord, die klonken als vuurwerk dat afgaat", zei een getuige vanmorgen. "Maar dan heel veel vuurwerk. Ik ben echt bang." "Ik denk niet dat er één iemand is in Watertown die op dit ogenblik slaapt", aldus een reporter van de plaatselijke tv-zender.

Intussen heeft de politie van de staat Connecticut een auto teruggevonden die gelinkt wordt aan de marathonaanslag. Meer details werden nog niet bekendgemaakt.

2013 Getty Images

Oudste verdachte is intussen overleden

De tweede verdachte van de aanslagen in Boston werd vanmorgen al overmeesterd door de politie. De man werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht, waar hij even later overleed aan zijn verwondingen. Het gaat om een 26-jarige man die een bommengordel droeg.

De twee mannen hadden gisteravond rond 22.45 uur plaatselijke tijd een overval gepleegd op de campus van de prestigieuze Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Boston. Toen een van de agenten op de campus aankwam, werd hij beschoten. De agent werd nog naar het ziekenhuis gebracht, maar de meerdere schotwonden werden de man fataal.

AP2013
AP2013