Proces tegen dictator van Guatemala is geannuleerd

In Guatemala is het proces tegen ex-dictator Efrain Rios Montt geannuleerd. Hij stond terecht voor genocide en misdaden tegen de mensheid. Door een procedurekwestie zijn alle gerechtelijke stappen van de laatste 1,5 jaar ongeldig verklaard.

Het proces tegen de 86-jarige Rios Montt startte in maart. Hij wordt ervan beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor de dood van ruim 1.700 leden van de inheemse Ixil-gemeenschap in 1982. De ex-dictator, die de leiding had over Guatemala tussen 1982 en 1983, ontkent de aanklachten.

Het proces zou normaal gezien nog maanden geduurd hebben. Er zijn honderden getuigen opgeroepen. Maar door een procedurekwestie gaat dat dus niet door. De gerechtelijke procedure is nu teruggezet naar november 2011, voor Rios Montt werd aangeklaagd voor oorlogsmisdaden.

"Ik doe dit niet omdat ik het wil, maar omdat het bevolen wordt door het Constitutionele Hof en het Hooggerechtshof", kondigde rechter Carol Patricia Flores de opschorting aan van het proces. In en om de rechtszaal was er protest van nabestaanden van de slachtoffers (kleine foto).

De bejaarde generaal kon pas aangeklaagd worden in januari 2012 omdat toen zijn politieke mandaat afliep. Daarvoor had hij onschendbaarheid genoten als parlementslid. De 17 maanden dat Rios Montt aan de macht was, worden gezien als een van de bloedigste periodes in de Guatemalteekse burgeroorlog, die duurde van 1960 tot 1996.

Of dit proces nu zal worden overgedaan, en wanneer dan, is nog onduidelijk. Er lopen ook nog andere aanklachten tegen Rios Montt.