Proms voor het eerst door vrouw gedirigeerd

De "Last Night of the Proms", de jaarlijks afsluiter van de vermaarde reeks BBC-concerten, zal dit jaar voor eerst door een vrouw gedirigeerd worden. De Amerikaanse Marin Alsop zal het symfonisch orkest van de Britse openbare omroep 's avonds in de Londense Royal Albert Hall leiden. "Ik ben erg trots dat ik de eerste vrouw ben, maar ik ben ook erg triest, dat er in het jaar 2013 nog steeds zaken zijn waarbij vrouwen debuteren", zei ze.

De concertenreeks omvat 96 concerten, waaronder 92 in de Royal Albert Hall. Een groot deel zal dit jaar ingenomen worden door Duitse componisten. "Der Ring des Nibelungen" van Richard Wagner zal tussen 22 en 28 juli naar Londen komen, gedirigeerd door Daniel Barenboim en gespeeld door de Staatskapelle van Berlijn.

Ook de muziek van Ludwig van Beethoven staat verschillende avonden op het programma, daaronder is op 11 augustus ook een opvoering van de 9e Symfonie met jeugdkoren uit verschillende delen van Groot-Brittannië.

De Proms starten op 12 juli en sluiten met de "Last Night of the Proms" op 7 september.