Rechter verklaart Alfacam failliet

Televisiedienstengroep Alfacam is failliet verklaard door de Antwerpse rechtbank van koophandel. Er zijn drie curatoren aangesteld.
BELGA/WAEM

Alfacam zat al een tijdje in diepe moeilijkheden. Eerder deze maand waren de onderhandelingen over een overname door de Indiase groep Hinduja afgesprongen. En ook de vier grootbanken maakten maandag bekend dat ze niet langer uitstel van betaling willen verlenen aan het mediabedrijf.

De rechtbank heeft drie curatoren aangesteld om het faillissement af te wikkelen.

Bij Alfacam werken 120 mensen. Het bedrijf, met zetel in Lint, is een wereldspeler inzake beeldopnames van grote evenementen zoals muziekconcerten en de Olympische Spelen. Het bedrijf kwam in de problemen door het mislukken van de tv-zender Exqi.

Gevolgen voor belastingbetaler?

Bij een faillissement zijn de aandeelhouders hun ingezet geld kwijt. Bij Alfacam zit zowat 60% van de aandelen rechtstreeks of onrechtstreeks bij oprichter Gabriel Fehervari en zijn echtgenote. Ook ING (2,5%) en Gimv (12%) bezitten aandelen. De rest zit verspreid op de beurs Euronext Brussel.

Het Vlaams Gewest heeft voor 16,4 miljoen euro waarborgen verstrekt aan Alfacam. Dat gebeurde via Gigarant, een Vlaams fonds voor waarborgen aan kmo's. Gigarant zou evenwel provisies voor een mogelijk verlies bij Alfacam hebben aangelegd en zou de rekening dus niet doorschuiven naar de Vlaamse overheid. Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) zei eerder al dat een faillissement "geen onmiddellijke gevolgen voor de belastingbetaler heeft".