Sinksenfoor verhuist naar Antwerpse Scheldekaaien

Nu de Sinksenfoor van de kortgedingrechter dit jaar niet op de Gedempte Zuiderdokken mag plaatsvinden, plant het Antwerpse stadsbestuur een alvast tijdelijke verhuis naar de nabije Scheldekaaien. Dat heeft het schepencollege vrijdag bekendgemaakt na overleg met de foorkramers.
Foto archief

Ter hoogte van de wijk Sint-Andries is er ruimte voor een lang lint aan kermisattracties, even veel en even grote als bij andere edities. De Sinksenfoor loopt van 18 mei tot 23 juni.

Na een klacht van enkele buurtbewoners besliste de rechter gisteren in kort geding dat de Sinksenfoor dit jaar weg moet van de Gedempte Zuiderdokken, aangezien die zone staat ingeschreven als parkgebied. Het stadsbestuur reageerde daarop dat er al een noodscenario op tafel lag, dat echter nog met de foorkramers moest worden besproken. Dat gebeurde vanmiddag, waarna de plannen ook aan het publiek konden worden meegedeeld.

"De Sinksenfoor moet en zal in Antwerpen blijven", zegt burgemeester Bart De Wever. "We waren er ons van bewust dat dit oordeel er mogelijk zat aan te komen en hebben daarop geanticipeerd."

De foor komt - voorlopig enkel dit jaar - op de Scheldekaaien te staan, waar tussen de hangar bewonersparking en de hangar Miniatuurstad voldoende plaats zou zijn om op een veilige en aangename manier alle attracties een plaats te geven. "De praktische afhandeling zal de komende weken nog gebeuren in een werkgroep met de foorkramers", aldus schepen voor Markten en Foren Ludo Van Campenhout. "Na de foor zullen we het plan verder evalueren."