Twaalf lichamen geborgen in Texas

In de Verenigde Staten zijn al twaalf lichamen geborgen na de ontploffing gisteren van een kunstmestfabriek in het Texaanse stadje West. Het aantal doden ligt waarschijnlijk nog een pak hoger. Tweehonderd mensen raakten gewond.
AP2013

Bij de doden zijn zeker een aantal vrijwillige brandweermannen die als eerste ter plaatse kwamen om een brand in de fabriek te bestrijden. Goed twintig minuten later volgde een enorme ontploffing, waarbij een dertig meter hoge vuurbal de lucht in vloog. De kracht was zo enorm dat seismologen de ontploffing als een aardbeving van magnitude 2,1 registreerden.

De ontploffing heeft de wijde omgeving van de fabriek in een slagveld herschapen. Een groot appartementsgebouw is zwaar beschadigd, een school vloog in brand en een crèche werd tot een ruïne herleid. Tientallen huizen raakten zwaar beschadigd. Reddingswerkers hebben al 150 woningen doorzocht en zijn begonnen aan de laatste 25.

Vast staat dat de ontploffing niet veroorzaakt werd door kwaad opzet, maar gaat het om een ongeval. Intussen is bekend geraakt dat de fabriek vorige zomer een boete van 10.000 dollar kreeg omdat ze bepaalde veiligheidsvoorschriften niet naleefde.  Die boete werd later herleid tot 5.250 dollar nadat het bedrijf verbeteringen had aangebracht.