Verdachten bomaanslag van Tsjetsjeense afkomst

De twee broers die verdacht worden van de bomaanslag tijdens de marathon in Boston, zijn 19 en 26 jaar. Ze zijn van Tsjetsjeense afkomst en ze wonen al enige tijd in de Verenigde Staten. De jongste van de twee is nog op de vlucht voor de politie.
THE ASSOCIATED PRESS2013

Er begint zich stilaan een beeld te vormen van de twee verdachten van de dodelijke bomaanslag tijdens de marathon in Bosten maandag. Het gaat om twee broers van Tsjetsjeense afkomst.

"De familie van de twee broers zou naar verluidt begin jaren 90 uit Tsjetsjenië vertrokken zijn", zegt Geert Groot Koerkamp vanuit Moskou. "Via een paar andere Centraal-Aziatische republieken zijn ze uiteindelijk in de Verenigde Staten terecht gekomen."

Volgens een oom van de broers die in de VS woont, verblijven de twee Tsjetsjenen al een tiental jaar in Amerika. Ze mochten er verblijven met de status van vluchteling uit oorlogsgebied.

De jongste van de twee, een man van 19, studeerde aan een Amerikaanse universiteit met een studiebeurs. Beide broers deden ook aan gevechtssporten. De oudste, die intussen overleden is, was een bokser en de jongste een worstelaar.

Op de Russische variant van Facebook verwijst een van de broers naar een reeks islamitische websites.

AP2013