Yevgueni wint Vlaamse Cultuurprijs voor Muziek

De kleinkunstgroep Yevgueni heeft de Vlaamse Cultuurprijs voor Muziek gewonnen. De groep kreeg de prijs uit handen van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) tijdens de 20e editie van Nekka-Nacht. De jury was vol lof over Yevgueni omdat de groep Nederlandstalige teksten op muziek zet die een unieke mix van chanson, pop en kleinkunst is.

Yevgueni brak door toen de groep in 2002 de Nekka-wedstrijd won, een wedstrijd voor jonge beginnende muzikanten die hun nummers in het Nederlands schrijven en zingen. Vanavond stond de groep op de affiche van de 20e editie van Nekka Nacht.

Op tien jaar tijd bracht de groep vijf albums uit, waarvan er drie goud haalden. De groep bouwde een uitstekende livereputatie op en speelde ook een voortrekkersrol voor een hele nieuwe generatie Nederlandstalig talent.

Bij het grote publiek is Yevgueni vooral bekend van zijn deelname aan het Eén-programma "Zo is er maar één", dat ze wonnen met hun hommage aan "Laat ons een bloem" van Louis Neefs.

"Eigenzinnige Nederlandstalige band"

"Laat ons een bloem én laat ons een eigenzinnige, Nederlandstalige band als Yevgueni die wars van trends of genres boeiende en ontroerende kleinkunst brengt", zei Schauvliege (foto).

De groep wordt geloofd om liedjes die "slim, gedurfd, vindingrijk, ontroerend en af en toe uitgesproken maatschappijkritisch" zijn. Hun grootste hit is ongetwijfeld "Als ze lacht", waarmee ze op 5 staan in de meest recente editie van de "100 op 1", de hitlijst van Radio 1 met de beste Belgische muziek.

De Vlaamse Cultuurprijs is 12.500 euro waard en een kunstwerk van Philip Aguirre. Een jury van deskundigen lauwert een persoon of organisatie die het voorbije seizoen een opmerkelijke bijdrage heeft geleverd aan het cultuurlandschap in Vlaanderen.