Zeker 27 doden bij aanslag op café in Bagdad

Bij een zelfmoordaanslag in een café in het westen van de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn donderdag zeker 27 doden gevallen. Er zijn ook meer dan 50 gewonden. Dat melden veiligheids- en ziekenhuisbronnen. Het ging om een internetcafé in een drukke straat in een soennitische wijk. Het café wordt vooral door jongeren bezocht, onder meer om te biljarten en te internetten.

Volgens de politie probeerden reddingswerkers tijdens de nacht van donderdag op vrijdag veel slachtoffers te bergen uit het puin. Het gebouw is gedeeltelijk ingestort. Onder de dodelijke slachtoffers zijn ook drie kinderen.

De aanslag werd nog niet opgeëist, maar de autoriteiten in Bagdad gaan ervan uit dat de Iraakse tak van Al Qaeda verantwoordelijk is. Meer dan 30 mensen kwamen maandag om het leven bij verschillende aanslagen in heel Irak.

Het nieuwe geweld komt er vlak voor de provinciale verkiezingen, die zaterdag in twaalf van de achttien Iraakse provincies plaatsvinden. De verkiezingscampagne heeft tot een opstoot van de gewelddadigheden geleid. Sinds het begin van het jaar zouden al veertien verkiezingskandidaten zijn omgebracht.