Zwart geld niet langer veilig in Liechtenstein

Belgen die een rekening hebben in Liechtenstein kunnen die niet meer verbergen voor de fiscus. De federale regering keurt vandaag een verdrag goed dat de uitwisseling van alle bankgegevens met de dwergstaat mogelijk maakt. “Er komt zo een einde aan de anonimiteit.”
AP2008

“Het komt erop neer dat alle gegevens die de Belgische fiscus nodig heeft van landgenoten die middelen hebben in Liechtenstein beschikbaar worden gesteld”, zegt Staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (SP.A). “Het verschil met vroeger is dat men toen de gegevensoverdracht kon weigeren en zeggen dat er een zekere anonimiteit was. Daar komt nu een einde aan.”

Volgens de krant De Tijd is de goedkeuring van het wetsontwerp een belangrijke stap voorwaarts in de strijd van België tegen de buitenlandse belastingparadijzen. Hoewel Liechtenstein onder de Europese spaarrichtlijn valt, waarmee landen de bankgegevens van elkaars onderdanen delen, hield het kleine vorstendom tot nog toe toch de namen van buitenlandse rekeninghouders geheim. Maar dat is met het nieuwe verdrag dus niet langer mogelijk.