15-jarige Antwerpenaar naar Syrië om te vechten

Er is opnieuw een Vlaamse jongere naar Syrië getrokken, een 15-jarige jongen uit Antwerpen. Hij was als vermist opgegeven, maar nu blijkt dat hij in Syrië zit. Vlaams minister Bourgeois zegt zich zorgen te maken over de integratie van moslimjongeren in ons land.
AP2013
archieffoto van rebel in Syrië

De 15-jarige jongen liep school in het atheneum van Antwerpen. "We hebben deze week de officiële mededeling gekregen dat een leerling van onze school in Syrië zit", zegt directrice Karin Heremans in het Radio1-programma "Peeters en Partners". "Daarvoor ging het om een onrustwekkende verdwijning, maar we hebben nu de bevestiging gekregen dat de jongen in Syrië zit."

"Het gaat echt over indoctrinatie. Die organisaties hebben her en der jongeren geselecteerd. Leidersfiguren hebben hen geïndoctrineerd. Ik vraag me af hoe je zo'n brainwashing ongedaan kan maken. Het zijn jongeren, gevoelige jongeren die net in die identiteitscrisis zitten. Hij was 15 jaar."

Bourgeois maakt zich zorgen

Vlaams minister van Inburgering Geert Bourgeois (N-VA) maakt zich zorgen over de integratie van moslimjongeren. Een meerderheid van de jonge moslims voelt zich niet aanvaard, zo blijkt uit een enquête van Gazet van Antwerpen die gisteren is verschenen. Volgens Bourgeois heeft Vlaanderen nog veel werk, maar hij vraagt ook inspanningen van de moslimjongeren zelf.

"Als zo veel jongeren zich gediscrimineerd voelen, of zeggen "wij voelen ons niet aanvaard in deze samenleving", dan betekent dat natuurlijk dat wij nog heel veel werk voor de boeg hebben", zegt Bourgeois. "Maar het is een wij-zij-verhaal. Er moeten ook inspanningen gebeuren om te participeren aan onze samenleving. Ik denk als je een omgekeerde enquête zou doen, dat wellicht ook misschien de teneur zouden zijn: "Die horen er niet bij omdat ze er niet willen bijhoren. Ze vormen een eigen gemeenschap." Je zit eigenlijk met veel te weinig bruggen, met veel te weinig contacten.

Groen-parlementslid Meryem Almaci ziet vooral een taak voor de overheid weggelegd. "Sinds 2005 hebben we het hele debat gehad rond de hoofddoeken en hebben we gezien dat er nog altijd sprake is van duidelijke discriminatie. Dat blijkt duidelijk in undercoverreportages in het uitgangsleven, in werksituaties of bij interimkantoren. En het antwoord daarop is zeer vaak eenzijdig. Het integratieverhaal is een verhaal waarbij men heel veel kijkt naar die jongeren, maar waar zelden een tegenverhaal is om discriminatie en racisme aan te pakken, waardoor veel jongeren zich vervreemd voelen. Ik denk dat het echt belangrijk is dat we nu werk maken van het onderwijs en tewerkstelling: écht de discriminatie aanpakken."