87-jarige Napolitano is opnieuw president

Het Italiaanse parlement heeft met een ruime meerderheid huidig president Napolitano herkozen. Daardoor is het totale politieke vacuüm vermeden, maar de regeringsvorming zit nog altijd meer dan ooit in het slop.
AP2013

De 87-jarige president Giorgio Napolitano wou af van zijn verantwoordelijkheid maar toen er geen consensus over een nieuwe president was, was hij toch bereid om zich kandidaat te stellen. Kamer en Senaat hebben hem nu met een ruime meerderheid verkozen, maar het is weinig waarschijnlijk dat Napolitano de ambtstermijn van zeven jaar vol maakt. 

Napolitano is al president sinds 2006 en is erg populair in Italië, wat uitzonderlijk is voor een politicus. Hij is een gewezen communist, maar staat nu bekend als sociaaldemocraat. Hij is pas de tweede Italiaanse president die een tweede ambtstermijn krijgt.

Het presidentschap in Italië is vooral een ceremoniële functie, maar Napolitano kan wel een belangrijke rol spelen nu er een totale impasse is in de aanloop naar de regeringsvorming na de recente verkiezingen. Links en rechts houden elkaar in een wurggreep en de succesvolle partij van de komiek Beppe Grillo wil met niemand samenwerken.

Van opluchting tot "staatsgreep"

Napolitano kreeg meteen gelukwensen van de Europese Commissie. Die noemt zijn verkiezingen een belangrijkste stap op een "beslissend ogenblik voor Europa". EU-president Herman Van Rompuy kijkt er naar uit om opnieuw met Napolitano samen te werken en ook Martin Schulz -de Duitse voorzitter van het Europees Parlement- heeft lof voor de Italiaanse president.

In een eerste reactie wees Napolitano op de moeilijke situatie waarin zijn land verkeert. Als president moet hij nu opnieuw een uitweg zoeken uit de politieke impasse in het land.

Meteen kreeg hij ook felle kritiek van de komiek Beppe Grillo, wiens partij de derde van het land is geworden. Grillo noemt de verkiezing van Napolitano "een staatsgreep" en roept zijn aanhangers op tot een mars naar Rome.

Bersani gooit handdoek in de ring

De centrumlinkse leider Pier Luigi Bersani zal na de verkiezing van een nieuwe Italiaanse president ontslag nemen als partijvoorzitter van de Democratische partij. Bersani heeft heel wat gezichtsverlies geleden nadat de verkiezing van Romano Prodi tot nieuwe president mislukt is.

Door interne verdeeldheid binnen het centrumlinkse blok is Bersani er niet in geslaagd om voldoende stemmen te vergaren voor oud-premier Romano Prodi, de centrumlinkse kandidaat om Napolitano op te volgen. "Ik kan niet aanvaarden dat de verkiezing van Prodi mislukt is", meldt Bersani. "Dit is een zeer ernstige zaak."

Bersani gooit na het gezichtsverlies dan ook de handdoek in de ring en zal na de verkiezing van een nieuwe Italiaanse president ontslag nemen. De vijfde stemronde in het Italiaanse parlement vanmorgen is uitgedraaid op een maat voor niets. De belangrijkste partijen hebben blanco gestemd.

Een politieke impasse is nu wel het laatste wat het land (en de eurozone) nodig heeft, want het geduld van de financiële markten met de Italiaanse politiek raakt op. De voorbije maanden is de druk op de Italiaanse rente wat gaan luwen, maar als de crisis blijft voortduren, kan dat snel omkeren.