"We zijn geen terroristen, we drinken enkel bier"

Een veelgemaakte fout op sociale media over de nationaliteit van de verdachten van de aanslagen in Boston, brengt de Tsjechische ambassadeur in de VS zover om de Amerikanen een broodnodige bijles aardrijkskunde te geven.

De Tsjechische ambassadeur in Washington betreurt het dat zijn land en zijn landgenoten vooral op sociale media verward worden met de Tsjetsjeense verdachten van de aanslagen in Boston. "Tsjechië en Tsjetsjenië zijn twee totaal verschillende entiteiten", laat ambassadeur Petr Gandalovič in een persbericht weten. "Tsjechië is een land in Centraal-Europa. Tsjetsjenië is een deelrepubliek van de Russische federatie."

Vooral Amerikaanse gebruikers van de microblogsite Twitter zijn kop-van-jut. De fout wordt zelfs zo vaak gemaakt, dat Tsjechië (Czech Republic) een wereldwijd trending onderwerp wordt. De zelfregulerende Twittergemeenschap wijst in veel gevallen wel op de fout.

Er zijn er ook verschillende Twittergebruikers die de humor inzien van de situatie. Zo verontschuldigt twitteraar Tyler Riddler zich bijvoorbeeld na zijn fout met als extra bemerking dat hij het achteraf inderdaad ge-Tsjech-t heeft. Een Tsjechische Twittergebruiker benadrukt zelfs dat ze geen terroristen zijn, "we drinken enkel bier".

De satirische nieuwssite "The Onion" gaat zelfs een stapje verder en haalt een (uiteraard fictieve) studie aan die aantoont dat Amerikanen niet genoeg weten van Tsjetsjenen om er mee te spotten. "Vele Amerikanen zouden niet liever willen dan puur op basis van hun afkomst ongevoelige en generaliserende opmerkingen te maken over Tsjetsjenen, maar dit proces wordt ernstig belemmerd door het feit dat 9 op de 10 Amerikanen niets weten over de deelrepubliek. Laat staan dat ze die kunnen aanduiden op een kaart."

lees ook