Acties binnenschippers duren nog tot maandagochtend

Nog het hele weekend zal de scheepvaart aan de kanalen hinder ondervinden van de actie bij de binnenschippers. Zij eisen een beter loon en blokkeren enkele kanalen om hun eis kracht bij te zetten. Bij verschillende kanalen moeten alle schepen aan de kant blijven.

De actie is al sinds dinsdag aan de gang en gaat ook nog het hele weekend voort tot maandagochtend. Vandaag is er een actie bij het kanaal in Evergem. Alle schepen moeten aan de kant blijven, behalve de tankschepen. "Ondertussen liggen hier al meer dan 40 schepen te wachten", zegt Claudia Van Vooren van de dienst Waterwegen en Zeekanaal.

"Dat wil ook zeggen dat onze ligplaatsen in en rond de sluis volledig volzet zijn. We roepen andere schepen op de Bovenschelde en de Leie op om hiermee rekening te houden en niet meer door te varen naar de sluis in Evergem."

Er is ook een actie aan de sluis in Merelbeke. Stroomafwaarts kunnen daar geen schepen meer door. In Antwerpen blokkeren de binnenschippers de toegang tot de haven op het Albertkanaal. Ook daar liggen heel wat schepen in de wachthavens. In Wallonië zijn er acties in Kain bij Doornik en aan de haven van Luik.

Nieuw overleg op woensdag

Schippersvereniging Ons Recht/Notre Droit zegt dat er volgende week woensdag nieuw overleg is gepland tussen een tijdelijke werkgroep bij de binnenschippers en staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (CDH).

Het protest uit het bedrijfsleven klinkt ondertussen wel steeds luider, na OTM (bedrijven die afhankelijk zijn van watertransport), en haar Nederlandse zusterorganisatie EVO, roepen ook Alfaport Antwerpen en Voka Antwerpen-Waasland op om de acties te stoppen. Ze wijzen erop dat de logistieke keten verstoord wordt, met extra kosten als gevolg. "Bovendien wordt heel wat afgeleid naar de weg, wat haaks staat op de grootste troef van de binnenvaart: een duurzaam vervoersmodus", klinkt het. VOKA en Alfaport Antwerpen vrezen ook voor imagoschade.