Britten willen Tobintaks aanvechten bij EU-Hof

Groot-Brittannië gaat de geplande Tobintaks aanvechten bij het Europese Hof van Justitie in Luxemburg. Volgens Londen wordt het Britse belang geschaad door de taks die elf EU-lidstaten willen invoeren.

Het gaat om de Tobintaks op financiële transacties die elf Europese lidstaten willen invoeren. Het gaat om 0,1% op aandelen en obligaties en 0,01% op de handel in afgeleide producten. De heffing zou 30 tot 35 miljard euro kunnen opleveren.

Groot-Brittannië zal de Tobinheffing niet invoeren en moet dat ook niet doen, maar toch vindt de Britse regering dat Londen als financieel centrum geschaad zal worden door de taks.

Britse bedrijven die actief zijn in de 11 deelnemende lidstaten, zullen ook die heffing moeten betalen. Op die manier zou de economische groei in Groot-Brittannië hinder ondervinden, aldus de Britse minister van Financiën George Osborne (boven).

EU-waakhond in Luxemburg

Na de Commissie, de Raad en het Europees Parlement is het Europees Hof van Justitie met zetel in Luxemburg de minst bekende grote Europese instelling. 

Het hof werd opgericht in 1952 en moet toekijken op de naleving en interpretatie van de Europese wetgeving. Het treedt ook op in geschillen tussen de nationale regeringen en de Europese instellingen. Niet enkel regeringen, maar ook bedrijven en organisaties kunnen zaken aanhangig maken bij het hof.