Obama vindt "veel vragen nog onbeantwoord"

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn dankbaarheid uitgesproken aan de ordediensten die de voortvluchtige verdachte van de bomaanslagen van Boston hebben gevat, en al wie daaraan heeft meegewerkt. Maar volgens Obama blijven in deze zaak nog heel wat "vragen onbeantwoord".
AP2013

De jacht op twee broers van Tsjetsjeense origine begon donderdag al. Ze worden ervan verdacht verantwoordelijk te zijn voor de dubbele aanslag tijdens de marathon van Boston. De oudste broer kwam in de nacht van donderdag op vrijdag om het leven bij een achtervolging. Vierentwintig uur later is zijn jongere broer gevat na een vuurgevecht.

Het optreden van de ordediensten bewijst volgens Obama dat de Amerikanen "weigeren om geterroriseerd te worden". Hij bedankte de politie van Boston en alle anderen die aan de opsporing en de arrestatie van de overlevende verdachte hebben meegewerkt. 

Hij zei dat de terroristen gefaald hebben in hun opzet omdat de ordediensten zo goed werk hebben geleverd en Amerika geen terreur toelaat. "Ze faalden omdat mensen van Boston weigeren om geïntimideerd te worden. Omdat wij als Amerikanen weigeren om geterroriseerd te worden. Omdat wij niet afwijken van het karakter, het medeleven en de waarden die ons definiëren als land."

Hij betuigde ook zijn medeleven aan de slachtoffers die zijn gevallen tijdens de marathon van Boston, en de familie van de agent die is omgekomen tijdens de achtervolging van de jongste verdachte.

AP2013

"Nog veel vragen onbeantwoord"

Obama zei zich af te vragen hoe het komt dat een goed geïntegreerde jongeman, een normale student, tot deze daden kon overgaan. "Uiteraard blijven er vanavond veel vragen zonder antwoord. Zoals, waarom zoeken jongeren die in onze steden en in ons land zijn opgegroeid, hun toevlucht tot dergelijk geweld? Hoe hebben ze deze aanslagen kunnen plegen en hebben ze hulp gekregen?", zei Obama.

Obama beloofde de nabestaanden van de slachtoffers een diepgaand onderzoek. Hij zal de nodige middelen en fondsen vrijmaken om de hele zaak volledig uit te spitten. Het onderzoek zal zowel de mogelijke motieven uitzoeken, de eventuele banden met verdachte groeperingen en de lacunes die de veiligheid in gevaar kunnen brengen.

"We zullen uitzoeken wat er is gebeurd, we zullen alle banden die deze terroristen mogelijk hadden, onderzoeken. En we blijven alles doen wat we moeten om onze mensen veilig te houden", zei Obama. Hij heeft gisteren nog met de Russische president Vladimir Poetin getelefoneerd over de aanslagen in Boston en de twee verdachten van Tsjetsjeense origine. Tsjetsjenië maakt deel uit van Rusland, maar verschillende rebellenbewegingen voeren al jaren een bloedige strijd voor onafhankelijkheid.

President Obama vroeg de Amerikanen wel om geen haatdragende conclusies te trekken, "en zeker niet tegenover hele bevolkingsgroepen". Amerika heeft altijd opengestaan voor migranten, "dat is onze sterkte", en dat moet ook zo blijven, besluit Obama. "We moeten niet te vlug conclusies trekken, niet over de motieven, en zeker niet over hele groepen van mensen. Een van de dingen die Amerika de grootste natie ter wereld maakt en wat Boston een geweldige stad maakt, is dat mensen van over de hele wereld welkom zijn. Mensen van elk geloof of religie, vanuit elke hoek van de wereld."

AP2013