Rotterdam wil zelf wiet gaan kweken

De Nederlandse gemeente Rotterdam wil zelf wiet gaan kweken. De burgemeester wil een einde maken aan de "schizofrene situatie" waar coffeeshops wel wiet mogen verkopen, maar niet mogen aankopen. Hierdoor ontstaat er veel criminaliteit.
De Erasmusbrug in Rotterdam (archiefbeeld).

In de regio Rotterdam zijn naar verluidt meer dan honderdduizend wietgebruikers. "Dat is een enorme markt. Er wordt veel handel gedreven en dat gaat met veel criminaliteit gepaard", zegt burgemeester Ahmed Aboutaleb aan NOS. "Bovendien is dat spul tegenwoordig erg sterk. Wat ooit softdrugs heette kan nu soms gerangschikt worden onder de categorie harddrugs."

Aboutaleb stelt daarom voor om een gemeentelijke wietkwekerij te beginnen aan de rand van de stad. Daarbij zou de gemeente ervoor kunnen zorgen dat de kwaliteit van de wiet hoog genoeg blijft. De productie zou daarboven niet hoger zijn dan de vraag van de deelnemende coffeeshops.

Het is niet de eerste keer dat er een dergelijk voorstel komt in Nederland. Volgens NOS moet de Rotterdamse gemeenteraad eerst instemmen met het plan en kan pas daarna de regering in Den Haag eventueel haar fiat geven. De bevoegde minister Ivo Opstelten is alvast sceptisch, want legale wietteelt zou in strijd zijn Europese en Internationale wetgeving.