Tweede verdachte aanslagen Boston is gevat

In Boston is de tweede voortvluchtige verdachte van de bomaanslagen op de marathon opgepakt, na een klopjacht van ongeveer 24 uur. Het gaat om de 19-jarige Tsjetsjeen Djokhar Tsarnaev. De jongen is zwaargewond, zegt de politie. Zijn 26-jarige broer is bij een eerdere achtervolging doodgeschoten. Allicht zal de jongeman als terreurverdachte behandeld worden.

De politie had een hele dag met 9.000 man vruchteloos de woonblokken uitgekamd waar de Tsjetsjeense overlevende dader zijn toevlucht had gezocht. De politie had net aangekondigd dat de bewoners van Boston opnieuw hun huis uit mochten, toen kort nadien schoten te horen waren in de voorstad Watertown, de plek waar de klopjacht zich al de hele dag had geconcentreerd. 

Er kwam toen een tip binnen van een man wiens huis net buiten de veiligheidsperimeter lag die de politie al de hele dag had afgebakend.

Hij had bloed gezien op zijn boot in de tuin. Hij heeft het zeil van de boot geopend en zag een bebloede man in zijn boot. Daarop heeft hij de politie verwittigd die massaal ter plaatse kwam.

AP2013

Er werden een twintigtal schoten gelost, daarna zijn nog enkele explosies gehoord. Het is niet duidelijk van wie welke schoten kwamen, of wie de explosieven heeft doen afgaan.

Daarna duurde het nog eventjes vooraleer de jongeman zich wilde overgeven aan de speciale interventie-eenheden, maar dat gebeurde uiteindelijk toch. Buurtbewoners hadden alles op een afstand live gevolgd en applaudisseerden toen de verdachte in hechtenis was.

Vlak daarna twitterde de politie van Boston een zegebericht: "GEVAT! De jacht is voorbij. De zoektocht is voorbij. De terreur is ten einde. En gerechtigheid heeft gezegevierd. Verdachte in hechtenis."

"De inwoners van Boston en de regio mogen er zeker van zijn dat de dreiging ten einde is", zei politiechef Ed Davis van Boston op een persconferentie. Gouverneur Patrick Deval zei dat het een complexe zaak was. "Het was een ingewikkelde zaak met veel uitdagingen en nog niet alle vragen zijn beantwoord. Maar dankzij de uitzonderlijke samenwerking en medewerking van alle politiediensten en middelen, en vooral mensen, professionelen die op hun best waren, hebben we nu een verdachte in hechtenis."

AP2013

Verdachte allicht behandeld als terreurverdachte

De 19-jarige jongen ligt momenteel zwaargewond in het ziekenhuis. De jongen was gewond geraakt tijdens de confrontaties met de politie en ook de dag ervoor toen hij met zijn broer op de vlucht was. Afhankelijk van zijn toestand zal hij vandaag nog of later voorgeleid worden voor de onderzoeksrechter en aangeklaagd worden.

"Hij zal wellicht niet behandeld worden als een gewone verdachte, maar als een terreurverdachte waardoor hij bijvoorbeeld geen recht heeft op een advocaat", zegt VRT-correspondent Tom Van De Weghe. "Dan moet er ook een antwoord komen op de vragen: wat was het motief? Handelden ze alleen of in opdracht van een terreurgroep? Misschien is de belangrijkste vraag: waren deze bloedige aanslagen te vermijden? Want twee jaar geleden had de FBI de oudere broer al eens ondervraagd op verzoek van de regering van een niet nader genoemd land, maar toen werd er niets verdachts gevonden blijkbaar."

 

AP2013