VS keurt nieuwe batterij van Dreamliner goed

De Amerikaanse luchtvaartoverheid heeft de aanpassingen aan de batterijen van de Boeing B-787 of Dreamliner goedgekeurd. Eerder waren die nieuwe toestellen aan de grond gehouden omdat er problemen waren met de batterijen.

De Federal Aviation Administratin (FAA) vindt de aanpassingen die producent Boeing heeft doorgevoerd voldoende. Toch zal de FAA via strikte controles de nieuwe systemen van batterijen goed in de gaten houden om de veiligheid van het luchtverkeer te verzekeren.

In het nieuwe systeem zijn de lithium-ionbatterijen ingekapseld in een stalen omhulsel. Zelfs als de batterijen problemen zouden maken, zou die bescherming vermijden dat hitte, rook of vuur in de rest van het vliegtuig terecht zouden komen.

Mogelijk zouden de Dreamliners volgende week al opnieuw kunnen vliegen als die aangepaste batterijsystemen geïnstalleerd worden. Wellicht zullen regulators in andere landen over enkele weken het voorbeeld van de FAA volgen. 

Topman Jim McNerney van Boeing reageert alvast opgetogen over de beslissing van de FAA en maakt zich sterk dat de Dreamliner ondanks de problemen in het verleden een erg veilig toestel is en blijft. Voor Boeing is de nieuwe Dreamliner de speerpunt van een reeks nieuwe toestellen, waarmee het de internationale concurrentie te lijf wil gaan.

Kinderziekte of groter probleem?

De Dreamliner of B-787 voert pas sinds vorig jaar commerciële vluchten uit en is een van de meest brandstofzuinige vliegtuigen ooit. Vorig jaar werden er 42 van verkocht.

Begin januari vatten de batterijen vuur in een toestel van Japan Airlines dat geparkeerd stond op de luchthaven van Boston. Enkele dagen later maakte een B-787 van All Nippon Airways (ANA), die andere grote Japanse maatschappij- een noodlanding.

Daarna werden alle Dreamliners overal ter wereld aan de grond gehouden. Sindsdien werkte Boeing koortsachtig aan een bescherming voor de lithium-ionbatterijen. Die zijn lichter, laden sneller op en kunnen meer stroom bevatten. Het probleem zou Boeing 600 miljoen dollar gekost hebben.