"Daders Boston planden wellicht meer aanslagen"

Volgens de politie beschikten de twee Tsjetsjenen over zoveel explosieven dat ze wellicht nog meer plannen hadden. De enige overlevende van de broers is zwaargewond en het is niet duidelijk of hij ooit nog ondervraagd kan worden.
2013 AP

Tijdens de schietpartij die donderdag leidde tot het vatten van de oudste broer, gooiden de twee Tsjetsjenen met veel zelf gemaakte bommen en granaten naar de politie. Volgens politiechef Ed Davis beschikten ze over een erg groot arsenaal aan explosieven was het wellicht de bedoeling om nog meer aanslagen uit te voeren.

De jongste broer, de 19-jarige verdachte, werd na een lange klopjacht opgepakt en heeft een zware wonde aan de nek. Mogelijk wou hij zelfmoord plegen. Hij werd teruggevonden in een boot in een tuin in Boston en had toen veel bloed verloren.

De toestand van de jongen is de laatste uren wel gestabiliseerd. Maar hij is nog niet in staat om te praten, zegt gouverneur van Massachusetts Deval Patrick. Volgens de burgemeester van Boston is zijn toestand zo slecht dat hij mogelijk nooit ondervraagd zal worden.

De speurders van de FBI willen zo snel mogelijk met de jongen praten om zijn motieven te achterhalen. Ze willen ook weten of er naast de jongen en zijn 26-jarige broer die is overleden, nog anderen betrokken waren bij de aanslag.

De FBI zal waarschijnlijk een uitzonderingsmaatregel voor de "openbare veiligheid" vragen om de jongen te kunnen ondervragen, zeggen Amerikaanse media. Dankzij de uitzonderingsmaatregel kan de jongen zich dan niet beroepen op zijn zwijgrecht of bijstand krijgen van een advocaat.

Enkele Republikeinse senatoren hebben ook al gevraagd dat de verdachte het statuut van "strijdende vijand" zou krijgen, zoals de gevangenen in Guantanamo. Deze uitzonderingsmaatregel stuitte al op kritiek van de mensenrechtenorganisatie American Civil Liberties Union. Volgens haar mag de uitzonderingsmaatregel niet opbeperkt worden toegepast en is ze "on-Amerikaans".

AP2013

Meer persoonlijke informatie over de 2 broers bekend

Djokhar Tsarnaev en zijn oudere broer Tamerlan immigreerden in 2003 naar de Verenigde Staten. De jongste leek volledig geïntegreerd en leefde een onopvallend bestaan. Zelfs na de aanslagen op de marathon van Boston ging hij gewoon naar de les op de universiteit van Dartmouth, zo blijkt nu.

Zijn oudere broer Tamerlan, die donderdag omkwam bij de klopjacht, was volgens de krant Washington Post gehuwd met een 23-jarige Amerikaanse, met wie hij een dochtertje had. De 26-jarige Tsjetsjeen werd in het verleden wel al eens ondervraagd door de FBI "op vraag van een buitenlandse regering". Volgens een politiebron gebeurde dat op vraag van Rusland, zegt New York Times.

"Zijn geloof in de islam zou geradicaliseerd zijn in 2010. Toen zou hij ook sterk veranderd zijn en zou hij zich klaar gehouden hebben om te gaan vechten met clandestiene groepen in een regio van het land (Rusland, red.)", bevestigt de FBI. Maar na onderzoek van de communicatie van de man en na een overvraging van de man en zijn entourage oordeelde de federale politie "dat er geen aanwijzingen waren van terroristische activiteiten".

In de Wall Street Journal zegt de vader van de verdachte dat Tamerlan hem in 2012 enkele maanden heeft bezocht in Dagestan, uitsluitend om familieleden te bezoeken.

AP2013