Dieren met platte neus niet welkom bij Brussels Airlines

Honden en katten met een platte snuit zijn niet toegelaten op de vliegtuigen van Brussels Airlines. Dat schrijft de luchtvaartmaatschappij in een brief aan de reisbureaus, weet Het Nieuwsblad op Zondag. Blijkbaar is het risico groot dat dergelijke dieren oververhit raken door ademhalingsmoeilijkheden.
Invision2013

Volgens woordvoerder Geert Sciot van Brussels Airlines nam de maatschappij de maatregel al enkele maanden geleden, maar is nu een brief naar de reisbureaus gezonden om hen er nogmaals op te wijzen. "Te vaak zagen we op de luchthaven dat mensen zich aanboden met een hond of een kat die niet mee mocht aan boord."

Sciot beklemtoont dat de beslissing genomen is op vraag van dierenartsen. "Kleine huisdieren gaan aan boord in een reiszak. Maar voor bepaalde soorten blijkt die te benauwend waardoor ze ademhalingsproblemen krijgen."

Brussels Airlines is niet alleen met deze maatregel. Bij Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen zijn honden met een platte snuit al een jaar of twee verboden. De helft van de honden die tijdens vluchten omkomen, blijken dieren te zijn met een platte snuit. Het gaat vooral om bulldogs, maar ook om boxers, pekinezen en kruisingen. Bepaalde kattenrassen, zoals de exotische en de Perzische korthaar, lijden aan hetzelfde probleem.